Koncertszervezés: +36-30/935-1605

Kovács Kati élete


Kovács Kati élete első húsz évét Egerben töltötte. Pályafutása során sok szép dalban emlékezik vissza erre az időszakra. Középiskolás korában kezdett ismerkedni a zenével. A gimnázium amatőr zenekarával gyakorolt Little Richard dalokat énekelve. Mivel akkoriban főleg a jazz érdekelte, ezért otthon Ella Fitzgerald előadásmódját próbálta utánozni, de szívesen hallgatta Maria Callast, vagy Louis Armstrongot is.
Aztán eljött az 1965-ös esztendő, amikor egész Magyarország előtt ismertté vált. Ugyanis abban az évben ő volt az év hangja, vagyis ő nyerte meg az egész országot televízió elé ültető, nagyszabású, "Ki mit tud? " elnevezésű vetélkedőt, a mai Megasztár akkori megfelelőjét. Ez a győzelem egész életét meghatározta, hiszen bármerre járt az országban mindenütt felismerték, szeretettel fogadták, hallatlan népszerűségre tett szert, amely a mai napig is tart.

A sikerszéria pedig tovább folytatódott. 1966-ban egy újabb megmérettetés következett. Előadóművészi tehetségét mi sem igazolta jobban, mint az, hogy a magyar táncdalfesztiválok történetének első győztese lett, "Nem leszek a játékszered" c. óriási sikert arató dalával. Ezt követően még kétszer lett első helyezett, tehát összesen háromszor, ami a nők közül egyedül neki sikerült! 1972-ben az " Add már, Uram, az esőt!" c. dallal végzett az élen, amely ismét nagy feltűnést keltett, majd 1981-ben az "Újra otthon" c. számmal vitte el a pálmát. Pályája szinte mindvégig töretlen. Rengeteg sláger kötődik nevéhez, amelyek mind a vele egykorú "tinédzserek", mind a mai fiatalok körében ismertek. Repertoárját, amely több, mint 500 dalból áll, sokan keresik, éneklik, újítják fel, ami számára fontos szakmai elismerést jelent.
Kati életében nem csak a zene játszott meghatározó szerepet. Különleges színfoltot hozott életébe az a korszak, amikor - hosszas rábeszélés után - filmszerepet vállalt az Ünnepnapok c. filmben, 1967 -ben. Ezt követően tehetségét, még számtalanszor volt alkalma bizonyítani a filmvásznon. Pályája elején sok bíztató szót kapott olyan szeretett kollégáktól, mint Törőcsik Mari, Ruttkai Éva, Máthé Erzsi, Latinovits Zoltán, Pécsi Sándor vagy Agárdi Gábor. Ők segítették színésszé válni az énekesnőként ismert művésznőt. Jó munkát végeztek, ugyanis az Eltávozott nap és a Fejlövés című filmekben nyújtott alakításaiért 1968-ban megkapta az év legjobb női főszereplőjének járó díjat! Ugyanebben az évben főszerepet játszott még A hamis Izabella, a Fényes szelek és a Holdudvar című filmekben is. Abban az időben nem csupán zenei, hanem filmes pályán is összehozta a sors Charlie-val, aki a Fejlövés c. film másik főszereplője volt.
A filmes kitérő után már Kati "eredeti mesterségéhez" kapcsolódnak azok a filmdalok, amelyeket a gyerekek nagy örömére énekelt: Elza kölykei, Dot és a kenguru, Hugo a víziló, Robin Hood, Tekeregér, A két tukán, Álmodik az állatkert. Kivételes előadói képességét, színes egyéniségét olyan színházi produkciókban is kamatoztatta, mint az Attila, Isten kardja, "Mechanikus narancs", vagy az István a király (Spanyolországban).
Aztán, történt egyszer, hogy Katit különleges szerepre kérték fel. Bár a televíziózásban már nagy gyakorlata volt, hiszen pályafutása során rengeteg zenés műsorban szerepelt, most mégis olyan feladatot kapott, amit még korábban sohasem. Haumann Péter színművésszel két éven keresztül (2001-2002) vezette a Slágertévé című műsort, amelyben nagy lelkesedéssel és szeretettel szórakoztatták a slágerkedvelőket.

Kovács Kati szereti a természetességet, a színpadot, kollégáit és szurkol a sok új tehetségnek, melyből szerinte sok van kis országunkban. Évtizedek óta egyik legsokoldalúbb énekesünk, állócsillag a popzene egén. Ezt bizonyítja sok-sok lemeze, számtalan slágere, filmbéli-, színpadi munkái és barátai. Szívesen koncertezik itthon és külföldön, örömet szerezve rajongóinak, tisztelőinek. Az éneklés mellett időnként dalszövegeket is ír. Eddig több, mint ötven zenére írt vers bizonyítja kísérletező kedvét. Egyik legismertebb dalszövege egy híres filmdal, melynek az előadója is egyben, óriási sláger lett itthon és a határon túli magyarok körében, a Vangelis1492 (Paradicsom meghódítása), Vangelis zenéjével. A dalhoz és a szöveghez a zeneszerző levélben gratulált az énekesnőnek. Pályafutása során szólóénekes maradt, pedig szeret közösségekhez tartozni. A Hofi-Koós-Expressz formációval és az Universal együttessel tíz-tíz évig dolgozott együtt, valamint Demjén Ferenc csapatával a V' Moto-Rock zenekarral is hosszú munkakapcsolatban állt. Két nagylemez kötődik ehhez az időszakhoz. Együtt koncertezett még a legendás Illés, Metro, Omega zenekarokkal is. Szerencsésnek tartja magát, mert a korábban említetteken kívül olyan kiváló zenészekkel, szövegírókkal dolgozhatott együtt, mint Presser Gábor, Szörényi Levente, Koncz Tibor, Lerch István, Adamis Anna, Szenes Iván, Sztevanovity Dusán.
Kovács Kati bejárta az egész világot, kivételes hangjával számos nemzetközi versenyen kápráztatta el a közönséget, hírnevet szerezve kis országunknak. Nemzetközi Táncdalfesztivál (Drezden) győztese lett 1972 -ben, majd ugyanabban az évben megnyerte a Country Dalok Fesztiválját (Castlebar, Írország). Az írországi verseny az Eurovíziós dalfesztivál elődje volt! Katit a legnépszerűbb külföldi énekesnek választották az NDK-ban 1974-ben, valamint az év sztárjának Angliában (Music Week).
Németországban, Lengyelországban, Bulgáriában annyira népszerű volt, hogy külön tv-show-t rendeztek vele.
Magas színvonalú zenei munkásságát több alkalommal itthon is elismerték. Hatszor kapta meg a Magyar Rádió és Televízió nívódíját, öt alkalommal tartották a legjobb előadónak. Táncdalfesztivál I. helyezettje volt 1966-ban (Nem leszek a játékszered), 1972-ben (Add már, Uram, az esőt!) és 1981-ben (Újra otthon). Kétszer nyert az országos könnyűzenei versenyen ("Tessék választani"). 1980-ban SZOT díjat, majd 1986-ban Liszt Ferenc-díjat kapott. 1994-ben művészi pályája elismeréseként A Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje kitüntetést vehette át a Parlamentben. A magyar zeneművek bemutatása és megismertetése érdekében végzett kimagasló tevékenységét 2006-ban az Artisjus Zenei Alapítvány életműdíjjal jutalmazta.

A különböző televíziós csatornákon szívesen látott vendég, mint énekesnő, vagy talk show-k meghívottja. A 2003. évi Magyar Filmszemlén bemutatott Boldog születésnapot című filmben ismét látható volt a filmvásznon egy dallal, mint énekesnő. A filmet több díjjal is jutalmazták.